picture alliance / empics | Tim Ockenden
Partners of the CoE Platform on Safety of Journalists to conduct international mission to Kosovo and Albania

ECPMF

09 November 2022

No Comments

For Albanian translation, click here.

 

Between 15 and 18 November 2022, partners of the Council of Europe’s Platform on Safety of Journalists will visit Kosovo and Albania to assess the current state of media freedom and protection for journalists in the two countries.

 

The international organisations joining the mission are: ARTICLE 19, the Committee to Protect Journalists, the European Broadcasting Union, the European Centre for Press and Media Freedom, the European Federation of Journalists, the International Press Institute and Reporters Without Borders. 

 

Partner organisations have requested meetings with respective Prime Ministers, ministers, representatives of parliamentary media committees, judicial authorities, local officials, regulatory bodies, public broadcasters and civil society organisations. Mission’s partners will also meet journalists and journalists’ associations with the aim of taking stock of the situation with regard to the safety of journalists and media freedom in Kosovo and Albania. 

 

The mission seeks to address attacks against journalists, impunity cases, legal threats and other related aspects of safety of journalists, independence of media and public service broadcasters. Following the mission, the partners of the Council of Europe’s Platform on Safety of Journalists will make the results of their mission to Kosovo and Albania public, including recommendations for governments and policy makers. Interim findings will be shared via press conferences scheduled to take place on 16 November at h. 14.30 -15:30 at Hotel Sirius in Pristina and on 18 November at h. 14.30-15:30 at Hotel Rogner in Tirana. 

 

For more information and press contacts, please contact:

 • Flutura Kusari, European Centre for Press and Media Freedom flutura.kusari@ecpmf.eu +383 49 236 664 
 • Roberta Taveri, ARTICLE 19 roberta@article19.org 
 • Jamie Wiseman, International Press Institute, jwiseman@ipi.media 
 • Ricardo Gutiérrez, European Federation of Journalists,
 • Attila Mong, Committee to Protect Journalists, among@cpj.org
 • Radka Betcheva, European Broadcasting Union,
 • Pavol Szalai, Reporters Without Borders pszalai@rsf.org, +33 7 82 31 50 98 

Kosovë dhe Shqipëri – mision faktmbledhës ndërkombëtar për vlerësimin e lirisë së mediave dhe mbrojtjes së gazetarëve

 

Më 15 deri më 18 nëntor 2022, partnerët e Platformës së Këshillit të Europës për Siguri të Gazetarëve do të vizitojnë Kosovën dhe Shqipërinë për të vlerësuar lirinë e medias dhe sigurinë e gazetarëve në të dy vendet. Organizatat ndërkombëtare që do të marrin pjesë në mision janë ARTICLE 19, Committee to Protect Journalists, European Broadcasting Union, European Centre for Press and Media Freedom,  European Federation of Journalists, International Press Institute dhe Reporters Without Borders. 

 

Organizatat partnere kanë kërkuar takime me kryeministrat e dy vendeve dhe përfaqësues të tjerë të qeverisë, deputetë të komisioneve parlamentare për media, përfaqësues të autoriteteve gjyqësore, të rregullatorëve të mediave, të transmetuesëve publikë dhe të organizatave të shoqërisë civile. Partnerët do të takohen me gazetarë dhe organizata të gazetarëve me qëllim që të kuptojnë gjendjen e lirisë së medias dhe sigurinë e gazetarëve në Kosovë dhe Shqipëri.  

 

Misioni do të adresojë sulmet ndaj gazetarëve, rastet e pandëshkueshmërisë, kërcënimet ligjore dhe aspekte të tjera të ndërlidhura me sigurinë e gazetarëve, pavarësinë e mediave dhe të transmetuesëve publikë. Misioni do të publikojë të gjeturat e tij në Kosovë dhe në Shqipëri përmes konferencave për shtyp.

 

Konferenca për shtyp për misionin në Kosovë do të mbahet më 16 nëntor në 14.30 – 15.30 në Hotel Sirius në Prishtinë. 

 

Konferenca për shtyp për misionin në Shqipëri do të mbahet më 18 nëntor në 14.30 – 15.30 në Hotel Rogner në Tiranë. 

 

Foto ilustruese nga platforma – https://fom.coe.int/en/news/detail/38866817/Secretary-General-shocked-over-the-attack-on-investigative-journalist-in-Montenegro;globalSearch=false

 

 • Flutura Kusari, European Centre for Press and Media Freedom flutura.kusari@ecpmf.eu +383 49 236 664 
 • Roberta Taveri, ARTICLE 19 roberta@article19.org 
 • Jamie Wiseman, International Press Institute, jwiseman@ipi.media 
 • Ricardo Gutiérrez, European Federation of Journalists,
 • Attila Mong, Committee to Protect Journalists, among@cpj.org
 • Radka Betcheva, European Broadcasting Union,
 • Pavol Szalai, Reporters Without Borders pszalai@rsf.org, +33 7 82 31 50 98 

Read news by categories:

Related news

Press release

Social media is the main source of information for Ukrainian refugees in Germany

On behalf of ECPMF and The JX Fund, The Forsa Institute for Social Research and Statistical Analysis (forsa) has surveyed the media usage of Ukrainian refugees in Germany for the first time.

READ MORE
Press release

MFRR partners to carry out media freedom mission to Bosnia and Herzegovina

Partner organisations of the Media Freedom Rapid Response (MFRR) will travel to Banja Luka and Sarajevo from 22 to 25 October 2023 to assess the current state of play for media freedom in the country and start a dialogue with the authorities.

READ MORE
Press release

Media freedom at a crossroads: Journalism in Poland faces uncertain future ahead of election

The Media Freedom Rapid Response today issued its report “Media Freedom at a crossroads: Journalism in Poland faces uncertain future ahead of election” following its mission to Warsaw on 11 – 13 September.

READ MORE
Press release

Turkey: Annual international press freedom mission to Ankara, Diyarbakır, and Istanbul

Between 2 and 5 October 2023, five international media freedom organisations will conduct an annual joint press freedom mission to Ankara, Diyarbakır and Istanbul.

READ MORE
Press release

Polish media grapple with unprecedented challenges and uncertain future as the country faces electoral crossroads

At the conclusion of their press freedom mission to Warsaw from 11-13 September, partner organisations of the Media Freedom Rapid Response (MFRR) declared that the media and journalists in Poland are facing unprecedented challenges including legal threats, financial precarity, political pressure, regulatory capture and growing polarisation.

READ MORE
Press release

Prize for the Freedom and Future of the Media 2023 goes to German journalist Katrin Eigendorf

The Media Foundation of Sparkasse Leipzig is awarding the Prize for the Freedom and Future of the Media 2023 to German television reporter Katrin Eigendorf.

READ MORE